Wanneer heb jij voor het laatst gelachen?

Marjolein van Hekke

Wanneer heb jij voor het laatst gelachen?

Ik ben chronisch ziek, met periodes van veel pijn. Afleiding is een goed medicijn wordt vaak gezegd.

En bij mij werkt het soms.  Mijn afleiding is fotografie. Ik fotografeer graag heel vroeg op de dag, en moet daarvoor voor zonsopgang uit mijn bed. Als in de zomerperiode de wekker om 5.00 uur gaat en uit mijn bed moet om op tijd bij het vlinderveldje te zijn, verklaar ik me soms voor gek. Wil ik vlindertjes en andere insecten fotograferen, terwijl zij zich opwarmen aan de vroege ochtendzon, zal ik toch uit mijn bed moeten. En dat lukt niet altijd. Want ja, warm bed, slecht geslapen van de pijn enzovoort. Dus altijd wel een rede om te blijven liggen.

Dus, hop, uit je bed met je stramme lijf! En als je daarna met je rugzak vol fotografiespullen de natuur in loop, vergeet je alles. De natuur is aan het ontwaken. Vogels hoor je fluiten, en de rest niets. Heerlijk! De zon komt op met een vlaag mist over de grond wat mij een vredig gevoel geeft. Ik ga aan de slag met mijn camera en vergeet de pijn, en of zorgen.

Blij met het resultaat ga ik naar huis. Ik zet de foto’s op mijn computer en geniet en ben blij met de gemaakte foto’s. En toch vraag ik mezelf af: Wanneer heb ik voor het laatst samen met iemand gelachen?

Vorige week was ik samen met een vriendin, die ook graag fotografeer, naar een bos om te fotograferen. Samen genieten van de natuur en de gemaakte foto’s. Lekker ontspannend en veel lachen komen we de ochtend door.

Maar eerlijk, ik lach te weinig!

Door ziekte, drukke baan, gezin of zorgen om wat er allemaal in de wereld gebeurt, zie ik ook steeds meer mensen om mijn heen die ook niet meer (veel) lachen.

Oké, ik ben ziek en ga er op uit om een paar uurtjes te fotograferen. Ik moet daarna uitrusten, maar dat neem ik maar voor lief. En ik ben en moet zo dankbaar zijn met wat ik wel kan en heb. Een man, kind, familie en vrienden en een dak boven mijn hoofd en elke dag eten op mijn bord. Een rede om te lachen en het liefst samen met andere!

En zeg eens eerlijk…… Wanneer heb jij voor het laatst gelachen.

Groetjes,

Related posts