Vogels fotograferen in je eigen tuin

Vogelfotografie Marjolein van Hekke

Ik vind het erg leuk om vogels te fotograferen. In de natuur of vanuit een schuilhut. Zo kan je (bos)vogels van dichtbij door (vaak) spiegelend glas fotograferen zonder dat de vogels jou zien. Voor de hut ligt een waterplas waar vogels drinken en badderen. Doordat er dagelijks wordt gevoerd zijn er diverse soorten te bewonderen. In sommige hutten komen ook andere dieren bij de plas om te drinken, badderen of te eten zoals eekhoorntjes en reeën.

 Wil je ook eens naar zo’n fotohut? Kijk dan eens op de website van Glenn Vermeersch. Hij heeft diverse hutten in en rond Kalmthout. Ook de vogelhut in Clinge is erg leuk om te bezoeken. Hier zijn ook veel eekhoorntjes te bewonderen

Maar in je tuin kun je ook vogeltjes fotograferen. Als je voer neerlegt of ophangt komen er snel al heel wat vogels in je tuin, zoals koolmeesjes, pimpelmeesjes, vinkjes, mussen enzovoort.

Ik heb een mooie tak in onze tuin gezet. Deze staat voor een mooie plant die voor een mooie achtergrond zorgt. Op die tak smeren wij wat vogelpindakaas om de vogeltjes op die tak te laten landen. Mijn camera zet ik op statief en stel scherp op de tak. Ik zorg dat de vogels mij niet zien zitten.  Doordat ik al heb scherp gesteld op de tak kan ik direct de foto maken, zodra het vogeltje op de tak land.

Door een recente verbouwing is onze tuin en vijver nog niet opgeknapt, maar ook dat is geen probleem om toch een mooie foto te maken. Ik zorgde dat het lelijke gedeelte niet in mijn foto te zien was.

Om een wazige achtergrond in mijn foto’s te hebben kies ik voor een groot mogelijk diafragma. Ik gebruik een 150-600 mm objectief. Bij deze is dat f 5.6.

Let wel op je sluittijd. Bij stilzittende vogels is een sluitertijd tussen 1/60 en 1/250 voldoende. Maar bij vliegende vogels heb je al snel een sluitertijd nodig tussen 1/500 en 1/2000. Lukt dat niet bij een diafragma van f 5.6, verhoog dan je ISO. Ik adviseer ook je camera in Burst mode te zetten. Bij het indrukken van de ontspanknop maakt de camera meerdere foto’s. De kans dat er een goede foto bij zit is dan groter.

Nog even op een rijtje:

  • Zoek een mooie stok of iets dergelijks
  • Camera met een lange lens zoals 70-200 mm of 150-600 mm.
  • Zet op statief of iets anders waarop de camera kan steunen.
  • Stel alvast scherp op de tak.
  • Let op dat de sluitertijd snel genoeg is.
  • Let op je achtergrond
  • Stel scherp op de ogen van de vogel
  • Zet je camera in Burst mode
  • Heb geduld en oefen veel.

Veel succes!

Groetjes,

Related posts