Macrofotografie

Macrofotografie

Mijn favoriete bezigheid is toch wel macrofotografie. Je kan op korte afstand onderdelen van dieren, planten of voorwerpen groot afbeelden. Hierdoor komen details zichtbaar die met het blote moeilijk waarneembaar zijn.

Ga maar eens in het gras zitten of bij een struik en je zult snel ontdekken dat er altijd wel wat te zien is: vliegjes, spinnetjes, torretjes etc.

Ik heb een macrolens met een functie 1:1. Dat betekent dat 1 cm ook 1 cm op de sensor is. Deze heb ik pas gekocht toen ik zeker wist dat ik macrofotografie zou blijven doen. Maar ook met een zoomlens is het mogelijk om een macro/close-up te maken. Zoom helemaal in en probeer zo dicht mogelijk op je onderwerp te komen. Let op dat je niet te dichtbij komt, want dan is de kans dat het niet lukt om scherp te stellen. Elke lens heeft namelijk een minimale en maximale scherpteafstand. Kijk hiervoor even in je gebruiksaanwijzing. Heb je die niet, dan kan je dat vast op internet vinden. De kans is groot dat het ook op je lens vermeld staat.

Een ander mogelijkheid is, om een standaardlens te gebruiken met een macrovoorzetlensje. Dit zijn als het ware loepjes die je aan de voorkant van je lens schroeft. Let bij het aanschaffen van zo’n lensje op, dat de diameter van dit lensje even groot is als je lens. Ook zijn er verschillende sterktes leverbaar. Dit wordt aangegeven met +1, +2 en +4 enzovoort. Hoe hoger het getal, des te dichter bij je de camera kunt brengen.

Zoals ik al schreef, heb ik een macrolens, Maar soms vind ik het leuk/nodig om mijn onderwerp nog groter in beeld te krijgen. Ik heb daarom een setje tussenringen voor mijn Sony A77mII gekocht. (Let bij aanschaf dat de tussenringen voor jouw type camera geschikt zijn.)

Tussenringen zijn in feite niets anders dan holle buizen die je tussen je lens en je camera kunt plaatsen. Hoe meer tussenringen je tussen je camera en lens plaatst, hoe dichter je op je onderwerp kunt komen. Met dieren wordt dit wel lastig omdat zij waarschijnlijk weg zullen vliegen/springen. Maar bloemen, planten, mossen etc. is heel leuk om van dichtbij te ontdekken.

Macrofotografie
Macrofoto van vergeet-mij-nietjes
zonder tussenringen
Macrofoto van vergeet-me-nietjes
met tussenringen.

Groetjes,

Related posts