Hoe en waar ik deze foto heb gemaakt.

 

 

 

Ik kom op internet mooie foto’s tegen die op de meest spectaculaire plekken zijn gemaakt. Ik ben daar best wel een beetje jaloers op, want tenslotte wil iedereen die een passie heeft voor fotograferen de wereld rond om prachtige foto’s te maken. Tenminste ik wel. Ik heb een verlanglijstje van de plekken waar ik hier graag naar toe wil. Een fotoreis naar Afrika staat bovenaan. Het lijkt mij geweldig om een van de prachtige nationale parken te bezoeken. Verder zou ik ook graag naar IJsland gaan om het noorderlicht en diverse highlights van het IJslandse landschap te fotograferen.

 

Omdat dat nou niet echt de goedkoopste reisjes zijn zal mijn lijstje niet zo snel afgevinkt kunnen worden. Maar hè, wensen mag/moet je altijd hebben, toch?

 

Eigenlijk vergeten we soms wel eens dat Nederland ook prachtige plekken heeft om vast te leggen. Wat dacht je van de Kinderdijk, De Posbank, de tulpenvelden, onze (Zeeuwse) stranden etc.

Maar ook veel dichterbij kan je verrassende beelden maken.

 

Mijn favoriete bezigheid is macrofotografie. Je hoeft dan niet per se buiten je tuin te gaan om wat mooie plaatjes te maken. Ik heb laatst foto’s gemaakt van onze bodembedekker. Als je het resultaat ziet, is het niet te zien dat deze mooi bloemen voor de lelijke, vieze containers staan.

 

 

Ik heb een macrolens, maar met een zoomlens kan je ook leuke macro/close-up foto’s maken. Ik ben op de grond gaan liggen zodat ik op dezelfde hoogte lig als mijn bloementjes. Door de zoeker of live view zoek ik een mooie compositie. Ik let dan ook (vooral) op de achtergrond. Ik verplaats en draai mijn camera zo tot ik een mooie zachte achtergrond krijg. Als ik tevreden ben ga ik inzoomen op het bloementje om deze scherp te krijgen. Om een mooie wazige achtergrond te krijgen heb ik een groot diafragma gekozen. Ik wilde mijn ISO zou laag mogelijk houden, en dat kon ook omdat er genoeg daglicht aanwezig was. Ik houd van lichte foto’s dus ga ik iets overbelichten. Onderop je schermpje zie je een EV-schaal. Ik draai de sluitertijd naar beneden totdat ik 0,5 a 1 stop belichtingswaarde naar rechts gaat. Let wel op dat de sluitertijd niet te laag is want anders krijg je bewegingsonscherpte. Ik heb een 90 mm macrolens. Om uit de hand te kunnen fotograferen zonder bewegingsonscherpte zorg ik dan mijn minimale sluitertijd ca. 1/90 is. Om alsnog een halve of hele stop te overbelichten moet je eventueel je ISO verhogen. Daarna controleer ik op mijn histogram of de foto niet overbelicht raakt. Is dat allemaal oké dan maak ik de foto.

 

Groetjes

 

 

 

 

Related posts