Waar let jij op bij het aanschaffen van een geheugenkaartje voor je camera?

Laatst heb ik een nieuw geheugenkaartje gekocht voor mijn camera. Ik koos voor een 32 GB-geheugencapaciteit en een leessnelheid van 150 mb/s. Maar er staan nog meer getalletjes op zo’n kaartje, en wilde weten waar dat voorstaat.

 

  1. 32 GB is de geheugencapaciteit.

Maak je veel foto’s als je op pad gaat om te fotograferen, kies dan voor veel geheugencapaciteit. Als je in RAW fotografeer kan je minder foto’s opslaan dan met Jpeg-bestanden. De RAW-bestanden zijn groter dan JPEG.

Een nadeel van een groot geheugen is, als er wat met het kaartje gebeurd, dat je dan al je foto’s kwijt bent. Neem je twee kaartjes van bijvoorbeeld 16GB dan heb je in ieder geval nog wat foto’s van die shoot. Een nadeel van twee kaartjes is weer, dat  wanneer je kaartje vol is en je moet een ander kaartje in je camera doen, je misschien een mooi moment mist om vast te leggen.

 

  1. 150 mb/s is de leessnelheid.

De leessnelheid is belangrijk als je veel en grote bestanden naar je computer moet overzetten.

 

  1. 1000x is de maximale leessnelheid.

Deze maximale leessnelheid is hetzelfde als de 150 mb/s.

 

  1. SDXC is het type kaart.

Er zijn drie verschillende type kaarten:

SD                         gaat tot 2 GB

SDHC                    gaan van 4 tot 32 GB

SDXC                    gaan van 32 GB en meer

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je camera welk kaart geschikt is voor jouw camera.

 

  1. Het U-tje met een geeft de snelheidsklasse aan.

Klasse 3 zal nooit langzamer wegschrijven dan 30 mb/s. Deze specificatie is onmisbaar bij het vastleggen van video.

 

  1. II is de UHS-rating

Het geeft de maximale snelheid waarmee de kaart de snelheid kan lezen, mits het geheugen dit aan kan.

I heeft een maximum van 104 MB/s

II heeft een maximum van 312 MB/s

 

 

Tegenwoordig zijn er ook geheugenkaarten met wifi. Deze kaarten hebben een eigen wifi-netwerk. Door andere apparaten aan te sluiten op hetzelfde wifi-netwerk, kunnen gemaakte foto’s met een speciaal programma overgezet worden op je computer.

 

Wat ik verwarrend vind is dat wanneer je veel in de burst-mode (snelle opnames achterelkaar) fotografeer de schrijfsnelheid hier belangrijk is, maar dat  dat niet vermeld staat op de kaart. Je hebt dan minimaal 30 MB/s nodig. Dit staat wel bij een onlinewinkel in de beschrijving van het betreffende kaartje.

 

Per merk geheugenkaartje verschilt de schrijfsnelheid. Welk merk het beste is weet ik niet. Laat je vooral goed adviseren door een professional.

 

 

Groetjes,

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment