Jpeg of raw?

 

 

 

 

Fotografeer jij in JPEG of RAW?

 

Jpg en raw is een bestandtype waarin jouw foto’s worden opgeslagen in je camera. Maar wat is nou het verschil?  Het technische gedeelte van waaruit zo’n bestand bestaat sla ik (nu) even over. Ik wil je zo simpel mogelijk uitleggen wanneer je kiest voor jpeg of RAW.

 

Een foto bestaat uit een aantal pixels en dat bepaalt ook de grote van jouw bestand (foto). Bij jpeg wordt de foto als het ware gecomprimeerd, waardoor de grote van jouw bestand verkleind wordt. Je kan daardoor meer foto’s maken voordat je kaartje vol is. Een voordeel als je direct vanuit je camera een jpeg bestand hebt, is dat dit bestand door veel programma wordt herkend. Je kan je foto bijvoorbeeld direct op internet zetten. Een nadeel van jpeg is dat de camera al eigenlijk zelf automatisch de verzadiging, contrast, helderheid bepaalt om zo een kleiner bestand te kunnen maken. In een bewerkingsprogramma kan je dat veranderen maar de beeldkwaliteit gaat er van achteruit. Tevens is de witbalans die je zelf hebt ingesteld op je camera is bepalend. Het komt er dus op neer dat je met de foto’s die je neemt in JPEG afhankelijk bent van de bewerkkwaliteit van de camera. De camera moet keuzes tussen bepaalde dingen maken om de kwaliteit van de foto zo hoog mogelijk te houden, er kunnen dus details verloren gaan.

 

 

Een RAW-bestand is eigenlijk een als het ware een digitaal negatief. Er is nog niets bewerkt door de camera. Je kunt nu achteraf zelf nog de witbalans wijzigen en andere aanpassingen doen zoals contrast, helderheid, verzadiging enzovoort. Je hebt hier wel speciale software nodig zoals Lightroom of photoshop. Nadat je klaar bent met je aanpassingen kun je de foto omzetten in jpeg zodat iedereen de foto kan zien. Een RAW-stand is wel een stuk groter omdat het extra informatie heeft opgeslagen.

 

 

 

Fotografeer jij (nog) in jpeg, maar vind je het “eng” om naar RAW over te stappen? Je camera geeft je de mogelijkheid om in zowel jpeg als in raw te fotograferen. Je hebt dan een foto die al bewerkt is door je camera en een foto die je zelf kan gaan bewerken. Een nadeel kan zijn dat je geheugenkaartje nu sneller vol is.

 

Conclusie:

Jpeg is praktisch in gebruikt door de beperkte grootte en standaard ontwikkeling, maar heeft als “nadeel” dat de toegepaste compressie invloed heeft op de kwaliteit van je foto. Wil je hoogste kwaliteit dan is RAW de beste alternatief. Je moet wel de juiste software hebben en tijd willen investeren om de foto zelf te “ontwikkelen”.

 

Groetjes,

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment