De Veluwe

 

 

 

Laatst waren wij (mijn man en) 4 dagen op de Veluwe voor een korte vakantie. Als je hier bent is een bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe eigenlijk een pre. Het park wordt gekenmerkt door een grote afwisseling van oorspronkelijke Veluwse landschappen, van stuifzand, korstmossteppen, heide en grasvlakte tot aangeplante bossen, met grote variatie in planten- en diersoorten.

 

Wij waren er in september en dan staat het park in het teken van de bronst (paartijd) van de edelherten. In deze tijd vallen de mannelijke roedels uiteen. Herten strijden met elkaar om de hinden. Dit gaat gepaard met veel imponeren en burlen. En dat is wat ik graag wilde fotograferen. Omdat wij geen excursie hadden geboekt, zijn wij op eigen gelegenheid op zoek gegaan naar bronstige herten. De medewerker van het park raadde ons aan om naar de Wildbaanweg te gaan, omdat daar de kans groot is om ze te kunnen observeren. Ik zal je zeggen; je bent daar niet alleen! Rijen fotografen stonden daar al gereed om de herten op het juist moment op de plaat te krijgen. Fotografen in camouflage pakken en de een nog een grotere lens dan de ander. Ondanks ik me daardoor een beetje geïntimideerd voelde, en ik me niet graag aansluit bij een “kudde”, besluiten wij toch daar te gaan staan. Mijn camera op statief gezet en dan is het wachten. Omdat de plek waar de herten vandaan zouden komen best ver was heb ik besloten om niet mijn 70-200 mm 2.8 objectief, maar mijn Tamron 16-300 mm f 3.5/6.3 te gebruiken. In de tijd van het wachten een praatje gemaakt met de andere fotografen. En al vrij snel kwam ik erachter, dat ik niet de enige was die geen ervaring had met het fotograferen van edelherten.

 

En dan opeens komt uit de bossen een edelhert met zijn roedel hinden om zich geen. Wat een prachtig zicht is dat! Op een open plek blijven ze een tijdje om te eten, en heb ik de tijd om dit te fotograferen. Helaas hebben wij niet de strijd tussen de herten gezien en gehoord. Maar dit vond ik al geweldig om te zien en te fotograferen.

 

Weer een ervaring rijker!

 

Groetjes,

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment