Hoe voorkom en verwijder je stof op je sensor?

 

 

Laatst had ik een stofje op mijn sensor. Dat is vervelend, want dat zie je terug op je foto’s. Onscherp wanneer je een groot diafragma-opening hebt, en een stuk scherper wanneer je je diafragma op een hoog getal hebt staan. Dit kan je in photoshop weghalen, maar dat moet je dan bij iedere foto doen. Beter is het om je sensor te reinigen. Er zijn diverse producten te koop om zelf je sensor te reinigen.

Ik waag me daar niet aan. Een sensor is heel gevoelig. Als er iets mis gaat wordt dan een duur grapje. Ik heb mijn camera naar Verschoore Goes gebracht. Deze mensen zijn daarin gespecialiseerd. Het kost maar een paar tientjes en vaak ben je je camera maar even kwijt. Mijn advies is om voordien te vragen hoeveel het gaat kosten, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Informeer ook even hoelang je je camera kwijt bent. Ik kon de volgende dag mijn camera weer ophalen.

Om de kans te verkleinen dat je vuil op je sensor krijgt, heb ik een paar tips:

  • Probeer het wisselen van lenzen zo snel mogelijk te doen. En als het kan doe dat thuis voordat je op pad gaat om te gaan fotograferen.
  • Bij wind ga je met je rug naar de wind staan om te zorgen dat er geen wind direct op de camera staat.
  • Houd je camera op zijn kop bij het omwisselen van een objectief. Zo voorkom je dat er iets in valt of waait.

 

Om stof op een foto te detecteren kan je een foto maken van een egaal, niet reflecterend, stuk papier. Kies een lichte kleur zoal wit of lichtblauw. Kies een lage ISO en een geknepen diafragma. Sluitertijd maakt nu niet uit, want de foto hoeft niet scherp te zijn. Je zal nu eventuele stofdeeltjes (kleine stipjes of vlekjes) zien.

 

Voordat je naar een specialist gaat om je sensor te laten reinigen kan je eerst proberen met de reinigingsfunctie van je camera het stofje van je sensor te verwijderen.  Raadpleeg daarvoor je handleiding van je camera.

 

 

Groetjes,

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment