Expose to the right

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind het mooi om mijn foto’s wat lichter te belichten om een wat dromerig effect te krijgen. Het lichter belichten is een techniek wat ‘Expose tot the right’ wordt genoemd.

Vandaag leg ik uit hoe dit gaat.

 

Een ETTR-foto maak ik in de handmatige stand. Ik stel dus zelf mijn diafragma, sluitertijd en ISO in.

 

Allereerst bepaal ik mijn diafragma. Wil ik een wazige achtergrond dan kies ik vaak voor een groter diafragma, bijvoorbeeld f 2.8. Mijn ISO wil ik zo laag mogelijk houden, dus zet ik hem in eerste instantie op ISO 100. Dan komt het, ik ga de sluitertijd bepalen. Ik heb onderin mijn zoeker een EV-schaalverdeling. Hiermee kan ik de belichting controleren. Staat het balkje op de 0 dan is de algemene belichting goed. Pas nu je sluitertijd zo aan dat het balkje naar rechts gaat. Nu maak je een testfoto. Controleer je histogram, want je foto mag niet overbelicht raken. In een eerdere blog heb ik geschreven over hoe een histogram in elkaar zit. Klik hier om naar dit artikel te gaan.

 

Donkerder                                            Lichter

Bron afbeelding: EOS MAGAZINE

Let wel op dat je sluitertijd niet te langzaam is, anders verhoog je de ISO. Als de sluitertijd te traag is krijg je bewegingsonscherpte. Om dit te voorkomen is er een vuistregel: Is je brandpunt 50 mm, dan moet de sluitertijd sneller zijn dan 1/50 seconde. En bij 200 mm moet je sluitertijd minimaal 1/200 seconde zijn. Enzovoort.

 

Veel succes met het uitproberen!

 

 

Groetjes,

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment