Review Tamron 16-300 f3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO

Review Tamron 16-300 mm

 

 

 

 

 

 

Tijdens een bezoek aan de fotofair 2017 heb ik meegedaan aan een winactie van Tamron Nederland. Een paar weken later kreeg ik een berichtje dat ik de winnaar ben. Ik heb een Tamron 16-300 f3.5-6.3 Di II VC PZD MACRO gewonnen. Hoera !!

 

Ik heb de lens inmiddels binnen en heb hem een paar dagen op mijn camera gehad om hem uit te proberen. Ik moet direct zeggen dat ik blij verrast was over de scherpte en de kleuren van de foto’s.

 

De eerste proef was een wielerwedstrijd waar ik zou fotograferen Deze was aan het begin van de avond. Het gemak van deze lens tijdens het fotograferen van wielerrenners is dat je lekker in kan zoomen, maar ook uitgezoomd had hij ook weer zijn voordeel. Ik kon in een smal straatje  daardoor de wielrenners wel volledig op de foto’s krijgen.  Ik hoefde dus  in dit geval niet van objectief te veranderen. Ik ben tevreden over de scherpte en de kleuren. Wat ik wel jammer vind, is dat wanneer  ik helemaal ingezoomd ben de maximale diafragmaopening maar tot f 6.3 gaat. Om de beweging van de wielrenner te bevriezen heb ik al gauw een sluitertijd van 1/500 nodig en moest, omdat het al wat schemerig werd daardoor de ISO verhogen. Er was daardoor toch wat ruis in de foto’s aanwezig. In lightroom heb ik dat achteraf wel kunnen aanpassen.

 

Review Tamron 16-300mm

Wat ik ook graag doe is macrofotografie.  De volgende morgen op pad gegaan om dat eens uit te proberen. Van een afstand was het mogelijk een macrofoto te maken. Door het inzoomen heb je als voordeel dat de achtergrond mooi wazig word.  De kleuren en scherpte waren prima. Ik wilde uit de hand fotograferen, maar dat is eigenlijk niet mogelijk omdat de lens wel behoorlijk zwaar is. Mijn macrofoto’s stel ik altijd handmatig scherp. De scherpstelring zit eigenlijk te dicht tegen de lensvatting aan. Omdat ik  uit de hand aan het fotograferen was, houd ik mijn hand goed onder de lens zodat bewegingsonscherpte zoveel mogelijk tegen word gehouden. Maar omdat de scherpstelring dicht bij de camera zit, kan ik mijn hand niet onder het objectief houden.

 

       

 

Ook heb ik nog een paar landschapsfoto’s  gemaakt op de groothoekstand. Dat gaat prima zowel op statief als uit de hand. Als klein puntje zijn de donkere hoekjes in de foto.

 

 

Met een paar minpuntjes ben ik hartstikke tevreden met het objectief. Als ik op vakantie ga of een dagje weg, is dit zeker een lens die op mijn camera zal zitten. Je hebt daardoor maar een lens mee te nemen.

 

Mijn conclusie: Een kwalitatief hoogstaande allrounder. Het is zeker een aanrader voor wie niet op pad wil met diverse objectieven. Bij mij gaat die zeker mee tijdens mijn eerstvolgende vakantie of dagje weg!!

 

Groetjes,

 

 

 

Related posts

Leave a Comment