Bokeh

Marjolein van Hekke Bokeh

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag ga ik uitleggen hoe een foto tot stand is gekomen.

 

Om een wazige achtergrond in je foto te creëren moet je een groot diafragma (klein getal) kiezen waardoor je een kleine scherptediepte krijg. Een effect van bollen in je foto noem je bokeh. Je spreekt het als bokè. Met een bokeh wordt meer vaagheid bedoeld; kleuren en vormen lopen mooi in elkaar over. Om te zorgen dat je het bokeh effect in je foto krijgt moet je bij het fotograferen voldaan aan de volgende punten:

  • Fotografeer met weinig scherptediepte. Dus met een groot diafragma
  • Ga op zoek naar “lichtpuntjes”
  • Werk met de juiste lichtrichting voor bokeh bollen
  • Het juiste standpunt kiezen.

 

Voor deze foto wilde ik een foto maken van een bloem met een mooie wazige achtergrond. Ik koos voor een groot diafragma (punt 1).

Wij hebben een vijver in de tuin met een watervalletje. Hier groeien rotsplantjes op. Ik heb een plekje gezocht achter de waterval. Het water van de vijver reflecteert, dus is een mooie manier om mijn lichtpuntjes te krijgen. (punt 2). De zon scheen van linksachter op het water. Door de reflectie is dit de juiste lichtrichting voor mijn bloementjes. (punt 3).  Nu kan het fotograferen beginnen. Ik zocht een bloementje uit die mijn hoofdonderwerp werd. Deze stond wel volop in de zon. Om overbelichting te voorkomen heb ik mijn eigen lichaam gebruikt om deze in de schaduw te zetten. Om een beetje sfeer te creëren ben ik een beetje opzij gegaan, om te zorgen dat een blaadje toch in de zon kwam. Na het scherpstellen druk ik de scherpstelknop half in en koos het juiste standpunt. Ik draaide zo mijn camera dat de bokeh goed tevoorschijn komt (punt 4). De bloementjes onderaan de waterval zorgde voor de roze kleur. Bokeh krijg je dus o.a. bij tegenlicht of reflectie op je achtergrond.  Maar waterdruppels, glas, metaal in je achtergrond kunnen ook voor mooie bokeh zorgen. Een andere manier is om kleine (kerstlampjes) als achtergrond te gebruiken. Zorg wel dat deze niet te dicht achter je onderwerp liggen. Exif: f 3.5 s 1/350 ISO 100

 

Succes met proberen

 

 

Groeten,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment