Vakantiefoto’s maken met je (Iphone)mobiel

Marjolein van Hekke

 

 

 

 

 

 

 

Mooie momenten die je meemaakt tijdens je vakantie, wil je graag vast leggen. En dat kan ook met de camera van je mobiel. Met de meeste mobiele telefoon kun je tegenwoordig kwalitatief goede foto’s maken.

Een mooie foto wordt gekenmerkt door een goede compositie. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je ervoor kiezen om een raster in te stellen. Bij een iPhone is die mogelijkheid aanwezig. Dit kan niet in de camera-app zelf, maar via ‘instellingen>Foto’s en Camera. Schakel vervolgens de optie Raster in. Op je schermpje zie je negen vlakken met precies dezelfde grootte.

Wil je een foto van een landschap maken, leg dan je horizon op de onderste horizontale lijn. De aandacht is dan meer op de lucht. Leg je de horizon op de bovenste horizontale lijn, dan is er meer aandacht voor het landschap. (Regel van derden)

Maak je van iemand een portret? Je krijgt een interessante foto door die persoon precies op de snijlijnen aan de rechter of linkerkant te plaatsen. Let wel op dat de kijkrichting van je model naar de andere 2/3 van de foto kijkt.

Omdat de sensor van je smartphone vele malen kleiner is dan die van een gewone camera kan je bij weinig licht sneller ruis (korreltjes) krijgen op de foto. De mooiste foto’s maak je dan ook bij daglicht. Wil je toch binnen foto’s maken, dan adviseer ik je niet om te flitsen. De flitser op je mobiel is namelijk geen flitser maar een lampje om bijvoorbeeld je sleutels te vinden. Deze veroorzaakt vooral lelijke rode ogen en uitgebleekte gezichten. Neem liever een zaklampje om een beetje bij te lichten.

Een beetje dieptewerking in je foto maakt je beeld interessanter. Doe dit door eens wat onscherpte in je foto te krijgen. Als je scherp stelt op je onderwerp met wat afstand, worden objecten vlakbij de lens vanzelf minder scherp. Om bij een mooi landschap diepte te krijgen in je foto, zorg dan dat je bijvoorbeeld tussen twee bomen door fotograaf of zorg voor een ander mooi object die je in je voorgrond kan plaatsen. Denk aan een boomstronk (let op de regel van derden), kei, hekje enz.

Een van de makkelijkste manieren om de fotokwaliteit te verbeteren is de automatisch HDR-functie. Je kunt deze functie aanzetten door je camera te openen, en bovenaan op HDR te klikken. Zet je hem op auto dan bepaalt de camera zelf of het nodig is om de functie te activeren.

Als je een snel bewegend object wil fotograferen, bijvoorbeeld je zoon of dochter die in het zwembad springt, is het soms lastig om een scherpe foto te schieten. Je kunt echter meerdere kiekjes in korte tijd maken door de sluiterknop op de IPhone in te houden Zo maak je tot 10 foto’s per seconde, waarna je Apple-toestel je de beste laat zien.

Om je foto’s te bewerken zijn er veel apps. Ik heb de app Filterra gedownload en getest. Naast het bijsnijden van je foto kan je ook aanpassingen als helderheid, contrast enzovoort doen. Dan zijn er filters, textuur, beauty, lichtaccenten, frames en stickers mogelijkheden.  Leuk om je vakantiefoto een leuke finishing touch te geven.

De foto van de tulpen heb ik gemaakt met mijn camera van mijn iPhone. Daarna wat aanpassingen gedaan qua belichting, bijsnijden en een leuke textuur gegeven.

Heb je nog vragen hierover, schroom niet en laat het me weten. Wellicht kan ik je helpen.

Succes met maken van je mooie vakantiefoto’s.

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment