Soft focus

 

 

 

 

 

 

Ik houd van dromerige soft focus foto’s en met name bij bloemenfoto’s. Er zijn verschillende manieren om een soft focus effect te krijgen in je foto’s. Sommige fabrikanten hebben specifieke soft-focus objectieven in hun assortiment. Hiermee kun je het dus direct bij het maken van de foto creëren. Ik heb zo’n lens (nog) niet. Ik heb daarom een manier gevonden in photoshop zodat je ook zulke foto’s kan maken.

In deze blog leg ik je uit hoe ik dat doe.

 

  1. Open de foto die je wil bewerken in photoshop.
  2. Maak een kopie van de foto in een nieuwe laag dmv Ctr J.
  3. Gebruik dan filter – vervagen – Gaussiaans vervagen en neem dan een fikse hoeveelheid vervaging. Ik heb 30 pixels gebruikt. Bedenk dat je op een kopie van het beeld werkt, met het origineel eronder. (A)
  4. Dubbelklik onderaan het icoontje (de bovenste laag houdt je geselecteerd), zodat de Laagstijlen dialoog tevoorschijn komt. Klik op “opties voor overvloeien”. Verander de laagmodus van “normaal” naar “lichter. Daaronder staat een optie: “overvloeien als”. Kies “deze laag´ en verander  het getal van 255 naar 220. (B)
  5. Vind je de vervaging iets te veel, verminder dan de dekking iets.
  6. Als laatste voeg je de twee lagen samen door Shift in te drukken en op beide lagen te klikken. Klik dan op rechts van je muis en kies voor “een laag maken”. (C)
  7. Eventueel kan je nog naar smaak kleur e.d. aanpassen.

    

 

Groetjes,

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment