Portret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind het leuk om portretfoto’s te maken. En die maak ik graag met natuurlijk licht, dus daglicht. Omdat mensen zichzelf op een foto niet snel gunstig afgebeeld zien staan, is het heel leuk als het lukt wanneer ik ze op hun mooist heb weten vast te leggen.

 

Waar moet je onder ander op letten bij portretfotografie?

Stel scherp op de ogen.

Bij een portret zijn de ogen het belangrijkste waar kijkers op focussen. Dus als de ogen niet scherp zijn, valt dat direct op.

Zoek zacht licht.

In zacht licht ziet bijna iedereen er goed uit. Dus zet je model niet volop in de zon, omdat dat harde schaduwen oplevert. Een bewolkte dag zorgt voor zacht licht dat het goed doet bij portretfotografie. Ga je een foto maken terwijl de zon fel schijnt, zoek dan de schaduw op.

Gebruik een grote diafragma opening.

Een laag diafragma getal zorgt ervoor dat de scherptediepte klein is. De achtergrond wordt dan onscherp. Zorg wel dat je model niet te dicht voor de achtergrond zit.

Gebruik een stoel.

Mensen voelen zich op hun gemak als ze kunnen zitten. Laat je model op de rand van een stoel of kruk zitten. Dit geeft een betere houding. Doordat iemand een(actieve) houding kan aannemen op een stoel zal je zien dat de foto’s meer natuurlijk en ontspannen zijn.

De foto van Niek is gemaakt in mijn achtertuin. Omdat de lucht vrij fel was en wilde voorkomen dat hij met zijn ogen dicht geknepen op de foto kwam, heb ik hem net onder de overkapping laten plaatsnemen, op een kruk. Met een voet op een ander laag krukje voor de actieve houding waar ik het net overhad. Ik heb gezorgd voor een rustige achtergrond door alle obstakels die onder een overkapping kunnen staan of hangen weg te halen.

Ik heb mijn 50 mm objectief gekozen omdat deze voor haarscherpe foto’s zorgt. Een nadeel is dat ik best wel dichtbij moet komen met mijn camera. Een 85 mm lens staat daarom op mijn verlanglijstje. Niek kent mij al heel wat jaren dus voelt zich op zijn gemak.

Wanneer je elkaar niet zo goed kent, is het belangrijk als fotograaf om te zorgen dat je model zich comfortabel voelt tijdens het fotograferen. Maak een praatje en blijf vertellen wat je aan het doen bent. En laat tussendoor de foto’s op je camera zien.

Voor deze foto waren de instellingen: f 3.2 – 1/80 s – ISO 100.

Vind je portretfotografie leuk, dan raad ik je aan om eens een cursus te volgen. Ik heb twee keer een cursus bij Linda Hemmes fotografie te Middelburg gevolgd en vond dat zeer leerzaam. Wellicht iets voor jou.

www.lindahemmesfotografie.nl

 

Wanneer je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag!

 

Groetjes,

 

cropped-Logo-Marjolein-2016-paars.png

 

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment